Ny nordisk vikingemad | Vikingeskibsmuseet



Ny nordisk vikingemad sigter mod at løse den udfordring som mange museer kæmper med; nemlig at kunne tilbyde måltidsoplevelser, der uddyber og forlænger museumsbesøget og som samtidig er en god forretning. Vi har tænkt måltidet som et nyt medie, hvor vi kunne åbne for historier om vikingerne og deres togter og gøre Vikingeskibsmuseets 5 skibe levende gennem maden. Projektet er udviklet med støtte fra Region Sjælland i regi af Zonen for madkultur og sammen med Vikingeskibsmuseet og Restaurant Snekken.

Ny nordisk vikingemad består af 4 dogmeregler, der skaber en kreativ ramme omkring konceptet: 1. Man bruger de autentiske råvarer fra Vikingetiden 2. Man bruger årstidens råvarer 3. Måltidet er en nyfortolkning med nutidig smag, anretning og tilberedningsmetode og 4. Maden bringer historisk viden til live gennem måltidet.

Udover de 4 dogmeregler har vi arbejdet med at skærpe forretningen, finde de rigtige priser og leverandører og skabe nye lokale samarbejder mellem leverandører, fødevareproducenter, museet og restaurant Snekken. Det handler om at smage på vikingetiden, men det handler også om at skabe en god forretning og gøre kulturen til motor for vækst i et lokalområde. Grundtanken er at invitere så mange som muligt til at arbejde indenfor rammen med de 4 dogmeregler. Det er undervejs blevet meget tydeligt, at det skaber betydelig mere udvikling og vækst at løsningen er et sæt dogmeregler fremfor en række menuer. Det giver spillerum for nye samarbejder og nye kreative løsninger.

I sommeren 2012 kommer River Cottage således til Danmark for at lave en udsendelse om ny nordisk vikingemad med udgangspunkt i dogmet. I august serverer vi Ny nordisk vikingemad ved OL i London i samarbejde med Visit Denmark.